Frank_Berends
Frank Berends, GZ psycholoog, managementtrainer, coach en adviseur, 1953.

In mijn werk begeleid ik directies, managementteams, professionals en individuen succesvol te zijn door zich te verbinden met wat ze in hun hart belangrijk vinden, daarvoor te gaan staan en keuzes te maken. En zich open te stellen voor wat zich dan ontvouwt, te doen wat ze dan te doen staat. Een delicaat en dynamisch evenwicht tussen doen en laten, sturen en loslaten. Het vraagt “presence” en moed.
Op het moment dat ze dat gaan doen onstaat er verdieping en intensiteit en komt het beste in ieder naar boven. Dan komt ieder tot zijn recht. Verandering en resultaat lijken dan vaak vanzelf te gaan, natuurlijk en met plezier. Elke keer dat ik dat zie gebeuren raak ik opnieuw verwonderd en geinspireerd.

Bij het werken met teams verwelkom ik verschillen, tegenstellingen en “weerstand”. Verschillen garanderen de broodnodige diversiteit aan complementaire kwaliteiten. “Weerstand” is een bron van engagement en kracht, want het betekent dat iemand iets zo belangrijk vindt dat hij ervoor op de rem gaat staan. De kunst is dat belangrijke te ontsluiten en om te zetten in keuze en actie voor iets in plaats van tegen iets. Het lukt mij doorgaans goed dit snel op tafel te helpen brengen en tot krachtbron te laten worden.

Voor mijn gesprekspartner ben ik “spiegel” en sparringpartner, coach en soms adviseur. Ik wil echt waarde toe voegen, en dat vereist authenticiteit, openheid en directheid, volle persoonlijke aanwezigheid, én professionele distantie. En de bereidheid voor opdrachten te bedanken waar ik geen verbinding mee krijg of mezelf niet de juiste persoon voor acht.

Voedingsbronnen in mijn werk zijn onder meer oplossingsgerichte systeemtherapie, acceptance and commitmenttherapie, Ericksoniaanse hypnotherapie, Theory-U en presencing, mindfulness meditatie en aikido.